Stor Champagne

Har precis fått hem en laddning fantastisk Champagne till restaurangen, Taittinger Comtes de Champagne 1999, detta är verkligen en utav de mest prestigfyllda Champagner som finns att få tag på.
Igår var det dags att prova och förväntningarna var förstås stora, och med facit i hand så var det ingen som blev besviken.

Taittinger är en utav de stora vinhusen i Champagne med stora markarealer främst i côtes de blancs och deras viner är kända för att innehålla en betydande andel Chardonnay.

Vinhuset är familjeägt och har så varit sedan 1734, till egendomen så hör också familjens slott La Marquetterie, idag så är det Pierre-Emmanuel Taittinger som leder företaget och har så gjort sedan 1976.

Man äger 288 ha sprida över 34 st olika vingårdar och äger en stor andel vingårdar planterade med Chardonnay. Markarealen innehåller också en stor andel både Pinot Noir och Pinot Meunier.

Comtes de Champagne är Taittingers allra finaste Champagne och produceras bara under dom bästa åren då kvaliteten på druvorna är som allra bäst.

Man använder bara Chardonnay från olika byar, Chouilly, Cramant, Avize och Oger, alla klassade som Grand Cru.
Det är bara La Cuvée ( den första pressningen ) som används till vinet och 5% av vinet ligger på nya träfat för att sedan ingå i blandnigen.

Årgång 1999 räknas redan som en klassik årgång och jämförs med årgångar som 1982 0ch 1988, året började med en mild vinter och en varm och solig vår, sommaren var stabil med jämna temperaturer och en del regn i augusti innan skörden. Kvaliteten på druvorna var hög och man fick stora volymer.

Så till vinet, som jag sa innan så var förväntningarna stora och spänningen steg gradvis, färgen på vinet var ljust halmgult med en fin briljans och bra koncentration. Doften var ren och stor, balanserad och med ett stort djup, dofter av citrus, mandel och lite honung med en touch av vanilj, underbar.

Smaken var elegant och komplex med en underbar mousse och krämig textur, massor av bubblor som låg perfekt i munnen, syran var påtaglig men balanserad, smaker av citrus med toner av vanilj, vita persikor och mandel, gott.
Längden var underbart lång och ville aldrig ta slut, detta är verkligen en stor Champagne, som jag tror och vet att jag kommer att avnjuta vid mer tillfällen.

Må väl.....

F

Spansk upprättelse

Jag har alltid varit en stor beundrare av Spanska viner, den härliga mörka frukten, kryddigheten och den fylliga karaktären. För den största skaran svenska vindrickare så är det Riojaviner som har varit på modet gärna med en rejäl dos av fat som har dragit åt det kryddiga hållet spetsad med dill och vanilj. Men under det sena 1990-talet så städade man upp bland faten och började att använda sig mer av Franska fat för att bevara frukten och fräschören i vinerna.

En utav dom stora pionjärerna inom den spanska vinindustrin är Miguel Torres jr, som sedan 1991 leder familjeföretaget, han har varit en stor kraft för dom spanska vinerna och deras utvekling. Han föddes 1941 och har gjort sig känd för att komma med nya ideér och har modeniserat den spanska vinindustrin.

Bodegas Torres grundades 1870 och är en utav dom största vinproducenterna i spanien.
Kvällens vin skulle bli Mas la Plana 1988, vingården Mas la Plana planterades 1966 och är på 22 ha, druvorna som man odlar är Cabernet sauvignon och Cabernet franc.
Den första årgången 1970 fick stor uppmärksamhet när den i en provning 1979 slog dom stora vinerna från Bordeaux.

Idag är vingården 3 gånger så stor med en varierande produktion på 4500-14000 lådor per år, vinet görs bara under bra årgångar då man vill att kvaliteten alltid ska vara på topp.
Vinet kallas ibland för Black Flag och innehöll till en början an liten del Cabernet franc och vinet uppfostrades på amerikanska fat.
Idag så är det 100 % Cabernet sauvignon och man använder bara franska fat.

Vinet visade en mogen färg, vackert bourgogne röd med ett fint djup. På näsan så var vinet underbart söttfruktigt och komplext, elegant och vackert sammansatt. Dofter av mogen sött röd frukt och en liten antydan av julkryddor slog mot näsan, bra längd och med en fin fräschör, detta är ett stort vin.

På paletten så var vinet fortfarande friskt och med en behaglig syra, fylligt och med en bra struktur, smaken var väl mogen och jag hittade kryddor, sött lakrits och röd frukt som var åt det söta hållet, silkeslena tanniner som var markerade och med ett härligt avslut.
Då jag inte har provat detta vin innan så måste jag säga att jag blev positivt överraskad och ser framemot nästa gång jag får dricka dessa stora viner.

Må Väl

F

St-Emilion 2006

Dags att göra en återblick på St-Emilion anno 2006 och se vad denna årgången har att erbjuda. Vinet som skulle avnjutas blev Château Canon-La-Gaffeliere 2006 St-Emilion Grand Cru. Denna klassiska egendom ägs av den tyska släkten Von Niepperg som har sina rötter i Würtemberg, idag är det Stephan von Niepperg som driver slottet och vinet tillhör idag toppen i St-Emilion. Vingårdsarealen uppgår till 19,2 ha slottet ligger sydväst om byn nedanför Le côte, här är det kalksten som dominera och vinerna blir eleganta och strama. Vinet ligger 12-24 mån på franska fat och blenden är Merlot som dominerar med Cabernet Franc och en skvätt Cabernet Sauvignon.

Vinet hade fått nästan 2 timmar på karaff innan det var dags att prova, doften var intensiv och lite obalanserad till en början, aromer av mörk frukt, kryddor, fat, plommon och fikon.
Smaken var väldigt intensiv och kraftfull, återigen var alkoholen påtaglig och markerad, bra syra som var ung och livlig, markerade tanniner och en fyllig kropp, karaktären på vinet gick åt mörk sött frukt, lakrits, och björnbär, intensiv och med ett långt avslut.

Först så blev jag lite besviken på vinet, det var knutet och inte alls så elegant som jag hade hoppats på, men efter någon timme till på karaff så blev det precis sådär fruktigt och komplext som jag hade föreställt mig. Detta är verkligen ett stort vin som kommer att vara på sin topp om 15-20 år, drick det nu eller lägg det i källaren och ha tålamod.

Jag har också hunnit med att dricka ännu ett vin från 1991 denna gång blev det Ch Latour 1991 och detta vin hade haft ett bättre liv än Margaux 91, läcker och komplex, perfekt mogen och sagolikt gott.

Må Väl

F...

RSS 2.0