Calvados

Couer de Lion heter en av världens mest kända Calvadoshus, det ägs och drivs av Christian Drouin och är beläget i den lilla  staden Rouen som ligger i Normandie på västkusten i Frankrike. Calvados blev Appelation de Controlle 1942, och är indelat i tre st mindre områden, Domfrontais AOC 1998, Pays d`Age AOC 1942 och Calvados som är den övergripande appelationen. Pays d´Age räknas som det främsta området, här växer äppelträden på kalksten oh shiffer och ger perfekta äppel med lite bittersyra som är så viktig när man ska göra calvados. Det odlas ett hundra tal olika sorters äppel men man andvänder sig av i runda slängar ett 30-tal olika sorter och det är viktigt att man andvänder sorter som både är lite söta och har en markerad syra. I Domfrontais så andvänder man även upp till 30 % päron i cidern, här växer nämligen träden i lite mer porös lerjordar.
Provningen hålls av Christian Drouin själv som  är en elegant gentleman som talar perfekt engelska vilket inte alltid är fallet,
den första calvadosen som ska provas är en helt ofatad sprit som endast har fått en liten touch av ståltank, där spriten får en liten oxidation och blir lite mildrare. Denna påronsprit ( det får endast kallas calvados om spriten har lega minst 2 år på fat, 3 år i Domfrontais ) uppvisar en delikat ren päronfrukt, lite spritig och med bra bet, längden är bra och detta är en välgjord päronsprit. Efter detta så bjuds vi på en Fine som har legat 4 år på fat och här har vi en djupare färg och även lite mer rökiga toner från faten, doften bjuder på choklad, bränt socker och sött påron frukt, ävem här så ahr vi en mycket bra produkt och man känner igen den eleganta stillen som är så typisk för detta hus. Calvados nr 3 är en Hors d`Age som har legat 6 år på fat, och det märks. Här är färgen mörkare, doften är mer avrundad och man hittar mörk choklad, cigarr, kryddor, rostade nötter och bränt socker. Husstillen är konstant och detta är en komplex calvados. Dags för två st årgångs calvadoser först ut är en 86:a som är underbart god, knäck, sött mörk påronfrukt, rostade fat och komplexitet i massor ja detta är verkligen en stor calvados, längden är enorm och vill inte försvinna.
Som avslutning så får vi smaka på en calvados från 1973, detta är en underbar calvados, en enorm längd stor doft med massor av sött frukt som är lite lätt rostad fortfarande frisk trots ålder och underbart delikat, jag blir förvånad att den fortfarande känns så fräsch och ung med massor av frukt, detta är verkligen gott.
Som samanfattning så måste jag säga att jag är glatt överraskad över denna calvados och den lever verkligen upp till sitt rykte som den allra bästa, och jag är glad att jag har fåt chansen att prova den delikata dryck. Till nästa gång lev väl och drich gott.......

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0