Spansk upprättelse

Jag har alltid varit en stor beundrare av Spanska viner, den härliga mörka frukten, kryddigheten och den fylliga karaktären. För den största skaran svenska vindrickare så är det Riojaviner som har varit på modet gärna med en rejäl dos av fat som har dragit åt det kryddiga hållet spetsad med dill och vanilj. Men under det sena 1990-talet så städade man upp bland faten och började att använda sig mer av Franska fat för att bevara frukten och fräschören i vinerna.

En utav dom stora pionjärerna inom den spanska vinindustrin är Miguel Torres jr, som sedan 1991 leder familjeföretaget, han har varit en stor kraft för dom spanska vinerna och deras utvekling. Han föddes 1941 och har gjort sig känd för att komma med nya ideér och har modeniserat den spanska vinindustrin.

Bodegas Torres grundades 1870 och är en utav dom största vinproducenterna i spanien.
Kvällens vin skulle bli Mas la Plana 1988, vingården Mas la Plana planterades 1966 och är på 22 ha, druvorna som man odlar är Cabernet sauvignon och Cabernet franc.
Den första årgången 1970 fick stor uppmärksamhet när den i en provning 1979 slog dom stora vinerna från Bordeaux.

Idag är vingården 3 gånger så stor med en varierande produktion på 4500-14000 lådor per år, vinet görs bara under bra årgångar då man vill att kvaliteten alltid ska vara på topp.
Vinet kallas ibland för Black Flag och innehöll till en början an liten del Cabernet franc och vinet uppfostrades på amerikanska fat.
Idag så är det 100 % Cabernet sauvignon och man använder bara franska fat.

Vinet visade en mogen färg, vackert bourgogne röd med ett fint djup. På näsan så var vinet underbart söttfruktigt och komplext, elegant och vackert sammansatt. Dofter av mogen sött röd frukt och en liten antydan av julkryddor slog mot näsan, bra längd och med en fin fräschör, detta är ett stort vin.

På paletten så var vinet fortfarande friskt och med en behaglig syra, fylligt och med en bra struktur, smaken var väl mogen och jag hittade kryddor, sött lakrits och röd frukt som var åt det söta hållet, silkeslena tanniner som var markerade och med ett härligt avslut.
Då jag inte har provat detta vin innan så måste jag säga att jag blev positivt överraskad och ser framemot nästa gång jag får dricka dessa stora viner.

Må Väl

F

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0