Stor Champagne

Har precis fått hem en laddning fantastisk Champagne till restaurangen, Taittinger Comtes de Champagne 1999, detta är verkligen en utav de mest prestigfyllda Champagner som finns att få tag på.
Igår var det dags att prova och förväntningarna var förstås stora, och med facit i hand så var det ingen som blev besviken.

Taittinger är en utav de stora vinhusen i Champagne med stora markarealer främst i côtes de blancs och deras viner är kända för att innehålla en betydande andel Chardonnay.

Vinhuset är familjeägt och har så varit sedan 1734, till egendomen så hör också familjens slott La Marquetterie, idag så är det Pierre-Emmanuel Taittinger som leder företaget och har så gjort sedan 1976.

Man äger 288 ha sprida över 34 st olika vingårdar och äger en stor andel vingårdar planterade med Chardonnay. Markarealen innehåller också en stor andel både Pinot Noir och Pinot Meunier.

Comtes de Champagne är Taittingers allra finaste Champagne och produceras bara under dom bästa åren då kvaliteten på druvorna är som allra bäst.

Man använder bara Chardonnay från olika byar, Chouilly, Cramant, Avize och Oger, alla klassade som Grand Cru.
Det är bara La Cuvée ( den första pressningen ) som används till vinet och 5% av vinet ligger på nya träfat för att sedan ingå i blandnigen.

Årgång 1999 räknas redan som en klassik årgång och jämförs med årgångar som 1982 0ch 1988, året började med en mild vinter och en varm och solig vår, sommaren var stabil med jämna temperaturer och en del regn i augusti innan skörden. Kvaliteten på druvorna var hög och man fick stora volymer.

Så till vinet, som jag sa innan så var förväntningarna stora och spänningen steg gradvis, färgen på vinet var ljust halmgult med en fin briljans och bra koncentration. Doften var ren och stor, balanserad och med ett stort djup, dofter av citrus, mandel och lite honung med en touch av vanilj, underbar.

Smaken var elegant och komplex med en underbar mousse och krämig textur, massor av bubblor som låg perfekt i munnen, syran var påtaglig men balanserad, smaker av citrus med toner av vanilj, vita persikor och mandel, gott.
Längden var underbart lång och ville aldrig ta slut, detta är verkligen en stor Champagne, som jag tror och vet att jag kommer att avnjuta vid mer tillfällen.

Må väl.....

F

Kommentarer
Postat av: Miguel Cruz Liljegren

Johan Nilsson kom tbx till Grythyttan och talade mycket gott om Comtes de Champagne idag. Och om hela PM. Har en skvätt Bollinger R.D. 1995 jag vill att han provar..

2010-04-27 @ 00:30:16
URL: http://www.grythyttansvinatlas.com/
Postat av: Karolina

Vad brukar du ha för referenssmaker när du provar nya champagner?MVH

Karolina - nybliven champagneprovare

2010-07-19 @ 21:47:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0