Tack för senast

Ok då var det dags att summera dom senaste veckorna, gud vad jag är dålig på att skriva i min blogg måste bli ändring på detta. Nåväl vad ska vi börja ? den senaste tidens intag av stora viner ha verkigen överträffat varandra med råge. Om vi tar det från början, så började det förra veckan med ett av mina absoluta favorit vin Léoville Poyferré från St-Julien årgång 2001 ett vin som alltid uppvisar elegans, komplexitet och fin struktur. Årgång 2001 tycker jag är läckert söttfruktig med en underbar balans och en fin syra som ger liv till vinet, eftersmaken är lång och balanserad med ett delikat avslut, detta är Grand wine.
Slottet delades från Léoville-Las-Cases 1840 och köptes av Baron d´Erlanger, som drev det fram till 1920 då familjen Cuvelier tog över. Man hade en dip på 1960 och 1970-talet men sedan tidigt 1980-tal så är vinerna åter strålande.

Efter denna underbara vinupplevelse så skulle det bara bli ännu bättre, under en intensiv kväll på jobbet så skulle det smakas av inte mindre än 3 stora viner under en och samma kväll.

Vino numero uno, var den alltid lika stora Champagnen Henriot Vintage 1996 detta är ett av dom stora vinerna som finns att dricka idag till ett rimligt pris.
En utav få 96:or där det verkligen finns balans mellan syra och frukt, det är så underbart väl sammansatt och komplext på samma sätt med en ren frukt karaktär och underbar renhet som är svår att hitta i någon annan champis för tillfället.

Vino numero due, Léoville-Las-Cases 2000, oj VILKET VIN  detta är verkligen ett Grand wine, så perfekt och balanserat, med allt man vill ha i ett stort vin, underbara frukt toner av mörka bär, cassis, sött lakrits och svart tryffel.
Eftersmaken är lång och med fin balans, Bon. Ägas idag av familjen Delon som fått egendomen på rätt spår.

Vino numero tres, Etienne Sauzet Les Combetts 2006, Puligny-Montrachet, detta kan jag säga är Chardonnay
per exilens, sådan renhet hittar man bara bland det som egentligen skulle vara förbjudet. Mineral i massor med en knivskarp syra och en komplexitet  som gör att man bara ryser av avund. Det är så här det ska smaka ! inte fat, sött gul frukt och honung. Chardonnay ska vara rent och elegant och med massor av syra och mineral som bara kan jämföras med dom renaste Rieslingvinerna från Tyskland och Österrike.

Sedan kom ett vin som jag inte har smakat innan men blir mer och mer förtjust i. Bond Matriarch Napa Valley 2005, detta är ett vin som görs av Bill Harlan och Bob Levy, det är en 100 % Cabernet Sauvignon från olika vingårdar i Napa Valley och görs som en cuvèe istället för att blandas till Bond`s första viner som är vingårdsbetäcknade.

Ett underbart vin som visar toner av bläck, cassis, lakrits, och en liten kryddig ton. Lång eftersmak som bara blir bättre med tiden, Bon Wine !

Ja så här en månad innan SM så är det undebart att få tillfälle att dricka dessa stora och fantastiska viner, känns som en bra uppladning. Så jag kan bara säga, Tack för senast.....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0